Effecten van de natuur en de dieren op kinderen 

Cognitieve ontwikkeling

De natuur en de dieren prikkelen fantasie en spel. Kinderen worden gestimuleerd om te onderzoeken, kansen te ontdekken en creativiteit te gebruiken. Ze bevinden zich in een steeds veranderende omgeving, want de natuur gaat mee met de seizoenen en de dieren volgen het ritme van de natuur. 

Emotionele ontwikkeling

De natuur en de dieren stimuleren kinderen om hun grenzen te verleggen en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Ze leren zorg dragen voor dieren en nemen verantwoordelijkheid op. Het bevordert de zelfbeheersing en het is bovendien kalmerend, stressverlagend en angstreducerend. Dieren bieden onvoorwaardelijk liefde aan. 

Motorische ontwikkeling

De natuur zit vol uitdagingen en daarom ontwikkelen kinderen spierkracht en lenigheid, ze leren hun evenwicht te bewaren en verkennen hun lichamelijke mogelijkheden.
Tijdens het verzorgen van dieren wordt de fijne en grove motoriek gestimuleerd.

Zintuigelijke ontwikkeling

Kinderen worden gestimuleerd om de wereld rondom hen te ruiken, observeren, voelen, proeven en horen. In de natuur zijn tal van verschillende geuren, texturen, geluiden, kleuren en vormen te ontdekken.

Sociale ontwikkeling

Kinderen leren samenwerken en omgaan met conflicten. Via het contact met dieren leren ze in verschillende situaties rekening houden met elkaar.

Natuur en dieren bieden rust en ademruimte